INFORMÁCIÓK

Egy sportfotósnak mikor érdemes megérkezni a helyszínre?
Kisebb rendezvényeken általában 1-2 órával a kezdés előtt. Így bőven van időm elfoglalni a legjobb helyet, beállítani a fényképezőgépet és még a bemelegítésről, előkészületekről is készíthetek fotókat. Nagyobb rendezvények esetében, akár 3-4 órával a kezdés előtt érdemes érkeznem.


Hogyan tudja segíteni egy főszervező a sportfotós munkáját?
Fontos, hogy a sportfotós hivatalosan is akkreditálva legyen a sporteseményen. Nagyobb sportrendezvényeken külön helyeket biztosítanak a fotósoknak. Erről tudnak a szervezők, sportolók, bírók, nézők és az újságírók is, így kiváló helyről, zavartalanul fotózhatom a sporteseményt. Professzionális szervezésű versenyeken általában tökéletes világítás mellett dolgozhatom. Kisebb sporteseményen sokat segíthet a főszervező, ha a fotózás alatt az összes világítást bekapcsoltatja az üzemeltetőkkel. Hasznos, ha emailben vagy a helyszínen kapok egy programtáblázatot. Ez tartalmazza az időpontokat, versenyszámokat, szüneteket, sportolók nevét, stb..


Hány fotó készülhet egy rendezvényen?
Egy sporteseményen (a rendezvény jellegétől függően) körülbelül 50-500db fotó készül.


Mikor és hogyan kapjuk meg a fotókat?
Sajtófotókat a sportrendezvény közben folyamatosan vagy a sportesemény után 1-2 órán belül, körülbelül 5-10db kép, utómunkával (fényerősség, fehéregyensúly, kontraszt, élesség, színtelítettség, tömörítés) email-ben és online letölthető formátumban küldök a megadott email címekre. További képeket a rendezvény után 24 órán belül, körülbelül 50-500db kép, utómunkával (fényerősség, fehéregyensúly, kontraszt, élesség, színtelítettség, tömörítés) email-ben és online letölthető formátumban küldök a megadott email címekre. Igény esetén külső HDD-re, külső SSD-re, pendrive-ra vagy DVD-re másolom a fotókat.


 Milyen formátumban kapjuk meg a fotókat?
A fotókat JPG formátumban, sRGB színmódban készítem el, utómunkával a következő felbontásokban:
– Nagy felbontás (5000X3333) – Nyomtatáshoz, újságoknak, kiadványokhoz, poszterekhez, 4K TV-hez.
– WEB felbontás (2048X1365) – Közösségi oldalakra (például: Facebook, Instagram) és modern online fotóalbumokhoz optimalizált fotók.
– Kis felbontás (800X533) – Régi online fotóalbumokhoz, egyszerű HTML weblapokhoz optimalizált fotók. Rendezvényfotózás.


Meghibásodhat a fényképezőgép a rendezvény alatt?
Egy professzionális tükörreflexes (DSLR) fényképezőgép ritkábban hibásodhat meg, mint egy átlagos fényképezőgép. Ha esetleg bármilyen hiba történik, természetesen van még egy tartalék DSLR fényképezőgép a fotóstáskámban. Az előzőleg rögzített képek természetesen hibátlanul a memóriakártyán maradnak.


Készül biztonsági mentés a sportfotókról?
Természetesen az átadott fotókról még az átadás előtt biztonsági mentést készítek. Így a képek SSD-n valamint 2db fizikailag elkülönített HDD-n, földrajzilag is egymástól elkülönített helyen tárolom. Ha esetleg bármilyen probléma történne a megrendelőnek átadott fotókkal, természetesen akár több év múlva is újra át tudom küldeni a régi fotókat is.


Mikor kapjuk meg a számlát a fotózásról? Mikor kell kiegyenlíteni a fotózás díját?
Általában a fotók átadását követő héten postázom vagy személyesen átadom a számlát. A fotózás díját 30 napos határidővel bankiátutalással vagy készpénzes fizetéssel lehet kiegyenlíteni.


Megoldható az, hogy sehova ne kerüljenek ki a fotók?
Sportrendezvény fotózásakor nagyon ritkán, de szerepelhet külön a szerződésben, hogy a fotókat a fotós még referencia fotókhoz, kiállításokhoz és pályázatokhoz sem használhatja fel, tehát sehol sem publikálhatja. Ebben az esetben biztonságosabb jelszóval védett pendrive-on személyesen átadni a fotókat a megrendelőnek.